Zeleni vodonik za klimatsku neutralnost Austrije do 2040.

Solarne elektrane će postati vodeći evropski izvor energije u narednih pet godina, rekao je šef Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol, prenosi magazin PV Teh.

Birol je potvrdio da će izdanje Svetske energetske perspektive za 2020. godinu prikazati da će solarne fotonaponske (PV) elektrane postati najveći izvor energije u Evropi u pogledu proizvodnih kapaciteta do 2025. godine. Ali to je zavisno od toga da li će evropske vlade poštovati nulu i druge obaveze dekarbonizacije.

„Naši brojevi pokazuju da će, ako Evropa bude u stanju da postigne cilj neto nula, u roku od pet godina solarna energija biti broj jedan u Evropi, pregazivši sve“, rekao je Birol u izjavi objavljenoj nakon konferencije , održano juče (29. septembra 2020).

Tvrdnja oko solarne energije može donekle iznenaditi zainteresovane strane u solarnoj industriji s obzirom na prethodne prognoze IEA o primeni, koje istorijski nisu uspele da prate tempo solarne primene na međunarodnom nivou.

Prognoze IEA – više detalja o kojima će biti uključene u narednom mesecu objavljivanja celokupne svetske energetske perspektive – takođe dolaze u vreme kada Evropa postavlja temelje za značajno povećanje primene obnovljivih izvora.

IEA je takođe pohvalila potencijal obnovljivih izvora da igraju vodeću ulogu u ekonomskom oporavku od pandemije. U aprilu je agencija rekla da će obnovljivi izvori energije biti jedina generacija koja će zaobići ono što je nazvala „istorijskim šokom“ za elektroenergetski sektor i zabeležiti rast ove godine. Međutim, revidirao je svoje prognoze za 2020. godinu dana naniže, ukazujući da COVID-19 „šteti,ali ne zaustavlja“ obnovljive izvore.

„Novi podaci IEA potvrđuju ono što su pokazale naše studije: solarna energija će postati izvor energije broj jedan u Evropi i spremna je da igra vodeću ulogu u prelasku Evrope na klimatski neutralan energetski sistem“, rekla je ona.